"Ума и Дума" с нов албум: насочват вниманието към психичното здраве и зависимостите

Марин Колев
share

На 24.03.2024 излезе новият албум на варненските рап артисти Колеца и Вантка. Името на албума е “Los Odessos”.

Колеца и Вантката са част от рап групата "Ума и Дума", активна на българската хип-хоп сцена повече от 10 години. Варненците не са изневерили на себе си и отново са създали концептуален албум, без всякакви опити да се нагодят към комерсиалното звучене.

В него те описват алтернативна вселена, която са представили, като град на име Лос Одесос. Името е смесица от Los Angeles - заради влиянието, което се усеща в инструменталите от щатския west coast и старото име на Варна - Одесос.

Тази вечер: OGI 23 представят новия си албум , специални гости са Feel, Wosh MC и "Спални места"

Албумът се състои от 13 трака. Инструменталите са изцяло дело на Вантката. Слушателят би помислил, че в някои от песните е взела участие и рок банда, но всички китари, барабани, бас, синтезатори са изсвирени от него. В албума вземат участие и рапърите Добския и Монката, както и световният търнтейбъл шампион DJ DELightfull.

Песните са тематични. В текстовете са използвани много описания, препратки към реални места, събития, личности, сравнения, исторически факти, имена на книги, цитати от книги. Всеки от участниците в албума е написал своя текст. Всичко останало, като текстове е дело на Колеца.

Авторите смело насочват вниманието на своята аудитория към сериозни и трудни за обсъждане теми, като психично здраве и зависимости. Ето какво споделят:

“Осъзнаваме, че изкуството е изключително уязвима материя. Казаното или написаното от нас може да бъде лесно интерпретирано по негативен начин. Съгласни сме да бъде така! Насърчаваме скептичното мислене и разсъжденията в търсенето на истината! Темите, които засягаме са човешки и сериозни. А именно взаимоотношения, психично здраве, зависимости. Важно е да знаете, че ние сме синове, приятели, родители и целим единствено положителния ефект на това, което правим. Представили сме идеите си по художествен начин под формата на история. С място на действие, лирически герои, победи, загуби, послание. Обръщайте внимание на психичното здраве. Вашето и на близките ви".

Албумът е достъпен за слушане в Youtube и Spotify на следните линкове: 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLSa1jZVCRDATJKtcbuPLPc2dNP7gabXZQ 

https://open.spotify.com/album/6cI4dFrlSocYzi5Zth9BpV?si=ZyBN4ByCRUiS5Ua31ejS8w 

Водещи новини

Още новини