Плодовете ще узряват по поръчка

share

Манипулирането на протеин може да промени темповете, с които малки структури в растителните клетки се развиват и създават ярките пигменти, които придават на узрелите плодове характерния им цвят, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

Това може да даде възможност на фермерите да ускорят или отложат узряването на цели реколти от плодове, за да предотвратят риска от загниването им вследствие на сезонни промени.

Учени от университета в Лестър са дали заявка за патентоване на технологията и сега възнамеряват да я тестват върху домати, чушки, камби и цитрусови плодове, пише inews.bg.

В рамките на изследването учените за пръв път установиха, че система за регулиране, която контролира разлагането на протеини в растителните клетки, въздейства също върху хлоропластите - структури, които контролират фотосинтезата.

Като използвали растението Арабидопсис, учените доказали, че модифицирането на определен ген може да промени скоростта, с която хлоропластите се превръщат в други структури в растителните клетки, включително в онези, които са свързани с узряването на плода.

Тестването на технологията върху разсади на растения ще покаже дали един ден тя ще може да се използва, за да се гарантира, че плодът винаги ще узрява в "точното" време.

Водещи новини

Още новини