Наши учени: Потопът от Библията може да е повлиян от Слънцето

share

В понеделник ще стане ясно дали потопът от Библията не е в резултат от сблъсък на астероид със Слънцето. Това заявиха организаторите на семинар на тема: "Космически влияния върху глобалните изменения на климата", който ще се проведе във Физическия факултет на Софийския Университет, в аудитория А315 от 16:00 ч. на 22 октомври.

Ако астероид се удари директно в Слънцето, част от горещата материя от вътрешността му ще излезе на видимата повърхност на светилото и ще предизвика повишаване на неговото светлинно излъчване. Това би предизвикало драстично повишаване на изпарението на водата от океаните, на валежите и на топенето на ледниците на Земята. Обаче покачването на слънчевото излъчване не би предизвикало повишаване на температурата на Земята, поради охлаждането от изпарението (явление, което се използва за охлаждане в хладилниците) и намаляването на прозрачността на атмосферата (заради облаците), настъпващи при такъв процес. Този механизъм е единственият, по който може да настане глобален потоп на Земята, като този описан в Библията, гръцката митология, шумерския епос Гилгамеш и много други древни ръкописи и легенди. Глобални валежи, подобни на описаните в историческите източници, могат да бъдат предизвикани само от директен сблъсък на много голям астероид със Слънцето.

Този теоретичен сценарий на нашите физици е залегнал в основата на филма на "National Geographic" "Потопът и шотландският Розетски камък" от поредицата "Древните досиета Х". Първата му част е заснета в България и е фокусирана върху потопа в Черно море, потенциалната му връзка с библейския потоп и възможния механизъм, по който може да стане такава глобална природна катастрофа. Материалите за това, които са представени във филма, ще бъдат разисквани на научния семинар.

Водещи новини

Още новини