Вирус унищожава акнето

share

Безвреден вирус, живеещ в кожата, търси и унищожава бактерията, която предизвиква поява на пъпки и акне, заявиха американски учени, информира Би Ти Ви.

Ръководителят на изследването д-р Робърт Модлин от медицинския институт Дейвид Гефън към Калифорнийския университет в Лос Анджелис и колегите му от университета в Питсбърг изследвали Propionibacterium acnes – бактерия, която живее в порите на кожата, и Propionibacterium acnes phages – семейство вируси, които живеят в кожата.

Вирусите са безвредни, но са програмирани да заразят и да убият бактерията, заяви д-р Модлин. Когато въздейства върху имунната система, бактерията предизвиква червени отоци по кожата, придружени от акне. Ефикасното лечение е свързано с намаляване на количеството P.acnes по кожата.

Знаем, че половите хормони и имунната система играят роля за появата на акне, а редица изследвания посочват Propionibacterium acnes като важен фактор за отключване на появата му, допълни Лора Маринели от университета.

Учените взели проби P. acnes и P. acnes phages от носовете на пъпчиви доброволци и на хора, по чиито лица няма пъпки. Когато дешифрирали генома на Propionibacterium acnes phages, учените установили, че вирусите притежават много свойства, които ги правят идеални кандидати за разработване на нова терапия срещу акне.

Водещи новини

Още новини