Днес е световният ден на турското кафе, което е един от незаменимите елементи от културното наследство на традиционната турска кухня.
Културата и традицията за приготвяне и консумиране на турското кафе е включена в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО през 2013 г., а 5 декември е обявен за „Световен ден на турското кафе“.
Турското кафе се приготвя от висококачествени кафени зърна с произход от Бразилия и Централна Америка, в повечето случаи се пече бавно, след което бива смляно много много фино.
Смята се, че този тип напитка е сред най-консумираните видове кафе в световен мащаб заедно с еспресото.
Напитката се сервира в малки чаши заедно с чаша вода. Самата традиция е символ на гостоприемство, приятелство и забавление, който прониква във всички сфери на живота. Турското кафе има важна роля и при различни поводи като годежи и всякакви празници. Утайката, останала в празната чаша, често се използва за предсказване на съдбата на човека.
Смята се, че турското кафе е разпространено в Истанбул от Йемен през 1543 г. от Йоздемир паша, който е бил валия на Йемен.
За съвсем кратко време благодарение на търговците, пътешествениците и дипломатите, които посещават Истанбул, турското кафе се разпространява първо в Европа, а след това и в целия свят.
По данни на истанбулския университет „Айдън“ през последните години се наблюдава значително увеличение на консумацията на турско кафе в Турция. Докато през 2011 г. средната годишна консумация на кафе на човек в страната е била 350 грама, през 2021 г. консумацията се увеличава тройно до 1,1 килограма на човек.