Китайски учени откриха начин, по който да съхранят сладкия вкус на домата, предаде Синхуа. Много често плодът губи своя автентичен вкус поради съвременните техники на отглеждане, в които приоритет се дава на количеството за сметка на генетичните фактори.
Изследователи от Китайската академия на селскостопанските науки провеждат дегустационни тестове на над 100 сорта домати и идентифицират 33 ароматни съединения, които влияят върху предпочитанията на потребителите. След това те анализират съдържанието на тези съединения в повече от 400 проби, взети от домати от цял свят и извършват геномно секвениране. Това довежда до откриването на 49 гена, които влияят на вкуса, включително два, които регулират съдържанието на захар.
Учените стигат до извода, че при изключването само на два гена, нивата на глюкоза в плодовете се повишават с до 30 процента. Тази модификация може да има подобен ефект и върху нивата на плодовата захар в масово произвежданите домати. В резултат на това доставчиците могат да продават по-сладки домати, без да се притесняват от намаляване на количеството на добива, се посочва в проучването, отбелязва БТА.
Изследването е публикувано в списание Nature.