Родената в България, но живееща в Боливия Марсия Таха Мохамед беше избрана за най-добрия шеф-готвач на Латинска Америка по време на церемонията Latin America’s 50 Best Restaurants 2024, на която се връчва т.нар. кулинарен „Оскар“.
Призът ѝ бе предоставен лично от миналогодишната победителка Жанайна Торес от Бразилия. Конкурсът се проведе в началото на този месец, но победата на Марсия ще бъде официализирана на гала събитие на 26 ноември в Рио де Жанейро.
Марсия работи като главен готвач в ресторант „Густо“ в столицата Ла Пас повече от десет години. Очаква се в края на ноември, непосредствено след като бъде удостоена с най-високото кулинарно отличие на Латинска Америка, тя да отвори първия си собствен ресторант, който ще носи името „Арами“ – дума от индианското племе гуарани, която означава „късче от рая“.
Марсия Таха е родена в България и е дъщеря на майка боливийка и баща палестинец. През 2013 г. започва да ръководи кухнята в „Густо“. Освен това тя е съосновател на Sabores Silvestres, изследователска и образователна инициатива за опазване на биоразнообразието в региона.
През 2023 г. е посочена за изгряващ шеф-готвач на Латинска Америка, когато първото място на конкурса за най-добър ресторант отива при бразилката Жанайна Торес, отбелязва онлайн изданието globo.com.