Бившата жена на Бил Гейтс ще дари 250 млн. долара за женското здраве

Getty Images
share

Мелинда Френч Гейтс ще дари 250 млн. долара в подкрепа на здравето на жените по света чрез конкурс за безвъзмездно финансиране за организации с нестопанска цел.

Бившата съпруга на основателя на технологичния гигант "Майкрософт" Бил Гейтс обяви инициативата си днес.

Тази инициатива отваря нова глава в самостоятелната ѝ благотворителна дейност, откакто през януари тази година тя се отдели от фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", на която беше съпредседател.

Кампанията е част от 2-годишна програма за дарения на обща стойност 1 милиард долара, обявена от Френч Гейтс през май в подкрепа на жени и техните семейства навсякъде по света.

Бившата жена на Бил Гейтс напуска общата им фондация

Хевън Лий, директорка по стратегиите във фондацията на Френч Гейтс "Пайвътъл венчърс" (Pivotal Ventures), заяви, че конкурсът за отпускане на безвъзмездни средства е "повдигане на завесата", за да се открие нов фокус на финансирането на женското здраве в глобален мащаб.

Досега фондацията "Пайвътъл венчърс" е финансирала главно проекти за засилване на влиянието на жените в САЩ, пише БТА.

Когато Френч Гейтс обяви за първи път през май дарителската си програма за 1 милиард долара през май, тя даде подробна информация за предназначението на 200 милиона долара, предвидени за организации, работещи в САЩ за защита на правата на жените и за засилване на тяхната власт и влияние.

Освен това тя опусна на 12 души по 20 милиона долара, които да дарят по своя преценка.

Водещи новини

Още новини