Щъркели се завърнаха в Пловдивско

Pixabay
share

Още щъркели изглежда се завръщат в гнездата си в с. Каравелово. За това съобщи кметът на селото Нергин Алим, който изпрати и снимки, предава bTV.

На кадрите се виждат два щъркела, които са се настанили в гнездото си върху висок стълб.

Снимка: бТВ

Припомняме, че преди броени дни жители на Монтанското село Якимово също съобщиха за появата на щъркели.

Кметът на общината Георги Георгиев потвърди информацията и коментира, че той лично е видял щъркелите. Видели са ги и някои от служителите в общинската администрация.

Птиците са забелязани на 30 септември и са отлетели от селото на 2 октомври.

Щъркели се върнаха в гнездата си в Монтанско

Семчо Миронов (77 г.), който лично е заснел с видеокамера щъркелите в гнездата около къщата си, разказва, че е познал петте щъркела – два възрастни и три млади, които са обитавали същите гнезда и през лятото и са ги напуснали в първата половина на месец август.

Според него това е необичайно явление, което нито той е виждал през живота си, нито някой друг от селото.

„Октомври месец - щъркели, какво става - не знам. На какво се дължи - не знам. Щъркелите си дойдоха“, коментира той.

Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците коментира, че заради топлите зими в последните години миграцията на щъркелите се забавя във времето и дори при преброяването на водолюбивите птици в средата на януари тази и миналата година в областите Бургас и Пловдив са забелязани около 100 щъркела, които зимуват у нас и успяват да си намират храна и да оцеляват.

Той коментира, че със сигурност ще може да се твърди, че щъркелите са същите, които са обитавали гнездата в Якимово и през лятото, ако са им били поставени чипове или камери. Такива обаче няма и сега не е възможно да се каже кои точно щъркели са долетели в селото.

Орнитологът заяви още, че вероятно след време заради климатичните промени щъркелите няма изобщо да мигрират през зимата от нашите географски ширини, но прогнозите са, че това ще стане след много години.

Водещи новини

Още новини