COVID-19 посегна и на Луната

Pixabay
share

Удивителен и трудно обясним феномен откриха учени от индийската лаборатория за физически изследвания в Ахмедабад относно Луната.

Те успяха да установят, че по време на особено активна коронавирусна пандемия на Земята температурата на повърхността на нейния спътник е спаднала във всичките шест точки за наблюдение, пише в научна статия, публикувана в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

Учените установиха, че температурите на лунната повърхност през нощта са спаднали значително в шест места за наблюдение на близката страна на Луната. Те предполагат, че това „аномално понижаване“ е причинено от внезапен спад на радиацията, излъчвана от Земята, тъй като човешката дейност рязко спадна по време на глобалният локдаун, което ограничи количеството замърсяване и общата топлина, отделяна от нашата планета през нощта. „Следователно нашето проучване показва, че Луната вероятно е изпитала ефекта на блокирането на COVID-19, визуализирано като аномално понижение на температурите на лунната нощна повърхност през този период“, заключават учените в статията си, пише още Телеграф.

На 17-ти октомври можем да наблюдаваме Луната на ловеца - най-ярката за годината

Резултатите също така показват, че изучаването на температурните колебания на Луната може да ни осигури „стабилна платформа за изследване на радиационния капацитет на Земята и изменението на климата“.

Водещи новини

Още новини