Интуиция, невербална комуникация, нужда от самота: кои са отличителните белези на емпатите?

Freepik
share

Емпатите са хора с изключителна способност да усещат и разбират емоциите на другите. Те са като емоционални гъби, които абсорбират чувствата на околните.

Това ги прави изключително състрадателни и грижовни личности.

Но какво точно отличава емпатите от останалите?

Проучване: Нарцисизмът намалява с възрастта

Ето 10 характерни черти:

Интуиция: Емпатите често имат силно развита интуиция. Те могат да усетят какво мисли или чувства друг човек, дори без да го питат.

Съпричастност: Емпатите изпитват дълбока съпричастност към чуждото страдание. Те могат да се поставят на мястото на другите и да почувстват болката им сякаш е тяхна собствена.

Чувствителност: Емпатите са изключително чувствителни към енергията на околната среда. Те могат да бъдат лесно развълнувани или стресирани от силни емоции или шум.

Добро слушане: Емпатите са отлични слушатели. Те наистина обръщат внимание на това, което другите казват, и се интересуват от техните преживявания.

Невербална комуникация: Емпатите са майстори на невербалната комуникация. Те могат да разберат много за чувствата на друг човек, като наблюдават езика на тялото и израженията на лицето.

Едно от най-важните открития в областта на невронауките, свързано с емпатията, е това на огледалните неврони. Тези специализирани мозъчни клетки се активират не само когато извършваме определено действие, но и когато наблюдаваме друг човек да го извършва. С други думи, те ни позволяват да се поставим на мястото на другия и да изпитаме подобни усещания.

Как патологичният нарцисист избира жертвите си?

Когато видим някой да се усмихва, например, нашите огледални неврони се активират, сякаш и ние се усмихваме. По този начин, те създават невронална основа за разбирането на чуждите преживявания и за изграждането на социални връзки.

Нужда от самота: Въпреки че обичат хората, емпатите често се нуждаят от време за себе си, за да се презаредят. Твърде много социална стимулация може да бъде изтощаващо за тях.

Творчески способности: Много емпати са творчески личности. Те използват изкуството, музиката или писането като начин да изразят своите емоции и да се свържат с другите.

Социална справедливост: Емпатите често са силно ангажирани с каузи, свързани със социалната справедливост. Те искат да помогнат на другите и да направят света по-добро място.

Изтощение: Емпатите могат да изпитват емоционално изтощение, когато са постоянно изложени на силни емоции. Това е известно като „емоционално прегаряне“.

Висока чувствителност: Емпатите са изключително чувствителни хора. Те могат да бъдат лесно засегнати от критика или негативност, пише chetilishte.com. 

Психолог: Съдите другите хора, защото не се чувствате комфортно със себе си

Защо е важно да знаем за емпатите?

Разбирането на емпатите е важно, защото те играят ключова роля в нашето общество. Те са тези, които ни помагат да се чувстваме свързани и подкрепени. Като общество, трябва да се научим да ги ценим и подкрепяме. Емпатите са уникални личности с изключителни способности. Те са дар за света и ние трябва да бъдем благодарни за тяхното присъствие. Като разбираме по-добре емпатите, можем да изградим по-силни взаимоотношения и да създадем по-състрадателно общество.

Как можем да ги подкрепим успешно?

Ако имаш приятел или член на семейството, който е емпат, е важно да:

Бъдеш търпелив: Емпатите могат да имат нужда от повече време, за да се справят с трудни ситуации.

Да им даваш пространство: Позволи на емпата да има време за себе си, когато се чувства претоварен.

Да бъдеш добър слушател: Обръщай внимание на това, което емпатът ти казва и се опитай да го разбереш.

Да бъдеш състрадателен: Постави се на мястото на емпата и се опитай да видиш света през неговите очи.

Водещи новини

Още новини