В германските училища вече преподават уроци по щастие

Freepik
share

Над 400 германски училища въведоха нова учебна дисциплина – уроци по щастие. Концепцията за новия предмет е разработена от Ернст Фриц-Шуберт, директор на училище в Хайделберг. Той въвежда пробно проекта за пръв път през 2007 г., с цел да засили психическото здраве и личностното развитие на учениците си.

Около 500 педагози от Германия, Австрия и Швейцария вече са обучени да преподават "Щастие". При това не става дума само за методики за справяне със стреса или повишаване на мотивацията, а задълбочаване в причините човек да се чувства щастлив. Учениците научават, че самотата е толкова вредна за здравето, колкото алкохолът, тютюнопушенето и силно преработените храни. Провеждат се дискусии, развиват се проекти и се търсят нови дефиниции на щастието, което всеки човек може да изпитва.

Предсказуемо нещастие или изненадващо щастие? Кое предпочитате?

Този предмет стана особено важен след пандемията от коронавирус, когато много млади хора започнаха да изпитват депресия и отчуждение.

Предметът е въведен вече в повече от 400 училища в Германия и дори в техникумите след средно образование, където се провежда под името "Личностно развитие".

Допълнително образование по специалност "Щастие" предлагат дори някои висши учебни заведения като Техническия университет в Берлин, отбелязва БНТ.

Водещи новини

Още новини