За първи път в България: Излюпиха се три розови фламинги

Pixabay
share

За първи път в България се излюпиха три розови фламинги в Атанасовското езеро край Бургас. Случи се навръх 44-годишнина от обявяването на езерото за поддържан резерват. Това обяви орнитологът и представител на Българското дружество за защита на птиците д-р Петър Янков на събитие по повод юбилея на бургаския резерват. Той се организира за 24-та поредна година съвместно от Българската фондация „Биоразнообразие“ (БФБ) и Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас.

Пред БТА д-р Янков разказа за наблюдението на трите малки фламинги.

„Наблюдението ни започна на 16 юни, когато бебетата фламинги бяха на възраст около една седмица. Движеха се около възрастните в колония, състояща се от около 45 гнезда“. По думите му гнездовата колония се сформира за първи път през юли миналата година. Поради късното образуване на колонията фламингите нямаха биологичното време да отгледат малки, поясни експертът. „Обикновено малките се излюпват през месец май, за да могат да пораснат в рамките на три-четири месеца и да поемат в полет, когато наближат трудните месеци“, уточни той.

Д-р Янков, който от дълги години изследва биоразнообразието на Бургаските езера и околността, разказа за спецификата на фламинговото гнездо. „Гнездото наподобява формата на отрязан конус с височина около 60 сантиметра. Това се дължи на факта, че птицата има много дълги крака. Също така има за цел да гарантира безопасността на яйцата“, обясни орнитологът. По думите му експертите не се доближават до гнездата, а единствено ги наблюдават от разстояние чрез бинокли. „Повечето обитатели на езерата гнездят на земята и самото присъствие на човека принуждават родителите птици да напуснат гнездото, като също така се отцепват и от колонията. Това създава опасност за яйцата, тъй като те могат да бъдат изядени от гларусите“.

Експертът допълни, че миризмата на човека също може да привлече хищници като чакали, които да нападнат птиците през нощта.

Според орнитолога излюпването на трите малки розови фламинги е знак, че Атанасовското езеро се възприема за безопасен дом за колонията. „Гнездото на фламингото може да съществува само ако мястото е сигурно. Розовото фламинго живее тук от осем години и едва на осмата година съумя да намери достатъчно сигурни условия, където няма хищници и човешко влияние“.

Фламингото е едра птица и не се размножава всяка година, но след две-три години можем да очакваме следващото поколение розово фламинго тук, надява се орнитологът. По думите му езерото се обитава от около 3500 розови фламинги.

Рекордни над 2700 зимуващи фламинги край Бургас

Днес отбелязваме 44 години от обявяването на Атанасовското езеро за поддържан резерват, съобщи на откриването Радостина Ценова, член на изпълнителното бюро на БФБ. По думите ѝ за първи път събитието се провежда в Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна. „След тежката буря в края на ноември 2023 г. пространството на Атанасовско езеро - „симБиотично“ претърпя сериозни щети и разрушения, които не можем да възстановим. Поради тази причина „симБиотично“ затвори врати“, поясни Ценова.

През 2000 г. започнахме да празнуваме този ден заедно с РИОСВ – Бургас по повод 20 години от обявяването на резервата, разказа Ценова. По думите ѝ това е последното голямо публично събитие, което се осъществява в рамките на проекта „Лагуната на живота“. Стартира през 2018 г. и има за цел да се осигури пълно възстановяване на екологичните процеси, поддържащи биоразнообразието на Атанасовското езеро, както и да се създаде самоустойчив финансов механизъм за дългосрочно опазване на околността. Очаква се проектът да приключи до 30 септември т.г., уточни Ценова.

Художничката Полина Стоянова представи своята изложба, специално подготвена за събитието. Тя е озаглавена „През дюните“ и включва 20 картини на обитатели на дюните и някои от птиците, които пребивават на Атанасовското езеро. Авторката разказа за своето вдъхновение да създаде експозицията. „Тази година се включих в Зеления уикенд и имах възможността да наблюдавам отблизо тези прекрасни обитатели на езерото. „Дадох си сметка как информацията за тези птици като застрашен вид е много малка. Хората не са достатъчно запознати с техния начин на живот и колко вредно е човешкото влияние върху хабитатите им“, каза Стоянова. Според нея трябва обществото да поеме отговорност за опазването на околната среда и водите.

Атанасовското езеро е едно от най-богатите места у нас, каза Десислава Ангелова, началник на отдел „Биологично разнообразие, защитени територии и зони“ към РИОСВ – Бургас. Тя благодари за усилената работа, която полагат от БФБ, за поддържане на биоразнообразието и опазване на околната среда в района.  

След официалната част, по традиция беше разрязана и раздадена на посетителите празнична торта. Тази година акцентът е върху най-привлекателния обитател на езерото – розовото фламинго.

Наблюдения на птици с тръби и бинокли бяха сред дейностите по повод празника. Посетителите имаха възможността да видят отблизо красивите обитатели на езерото, както и да научат за техния живот от орнитолози и биозащитници. Сред птиците бяха наблюдавани кокилобегач, речна рибарка, саблеклюн, малък брегобегач, морски дъждосвирец и розово фламинго.

За малките любители на природата беше изграден образователен кът на открито, където те натрупаха нови знания за флората и фауната на черноморските дюни и езера. В програмата е включена и викторина за природата и климатичните промени. За отговорилите правилно на въпросите са предвидени награди.

Вечерта завърши с музикален поздрав от китариста Михаил Йосифов, който представи първия си самостоятелен албум с авторски песни „Морски фар“.

Водещи новини

Още новини