България е в топ 30 на най-добрите кухни в света

Уикипедия
share

Българската кухня се нареди в топ 30 на най-добрите в света. Това показва класацията на гастрономическия пътеводител Тaste Аtlas. Признанието е направено на базата на близо половин милион оценки.

Традиционни български гозби направиха на пух и прах австрийския шницел, германския вурст и английския фиш енд чипс. От балканските нации с малко ни водят единствено гърците и сърбите.

Мария меси мекици от пет години. Рано сутрин се замесва тестото и се остава да втаса. Идваме тъкмо на време за размесването. Решаваме да експериментираме с мекици с топено сирене и песто, халва с масло и разбира се пудра захар.

Вече над десетилетие в шкембеджийницата на Спаска и Елена се хранят хора, които пристигат както с електрически коли, така и на кон с каруца. „Процесът е много сложен. Мие се осем пъти, вари се осем часа. Реже се така, че човек като хапне не да дъвче, а да му залепне на небцето. Това е хубавото шкембе и това е нашата тайна”, разказва Елена Василева в ефира на Нова. 

Любимата традиционна храна за поръчка на българите през 2023 г. е била шкембе чорбата

Меню няма, защото се сервира единствено шкембе - свинско и телешко.

Десертът е в ръцете на северозапада. Клубът на младия пенсионер в монтанското село Долно Белотинци ни посрещат със студена диня и още по-студена… мастика. За въздържателите има и със сирене. Баба Георгия турист от чужбина скоро не е виждала, но ако някой я посети няма да го върне.

Водещи новини

Още новини