Статуята от Хераклея Синтика вече е изложена за посетители в музея в Петрич

Фейсбук/Archaeologia Bulgarica
share

Статуята, намерена при разкопки в античен град Хераклея Синтика, вече може да се види и от посетителите на Историческия музей в Петрич. Това съобщи на своята Фейсбук страница изданието "Археология Булгарика".

Ценната находка днес беше разопакована, допълнително обезопасена и благополучно изправена на място, където всеки посетител на Петричкия музей може да я види. Скоро реставраторите ще започнат работата си по нея, но и така се вижда, че е майсторска изработка. 

След като лицето бъде окончателно почистено, ще се избистри и версията за това кой може да е бил управникът, изобразен като бог, информират още оттам.

Разкри се лицето на статуята на бог Хермес

Статуята беше открита в началото на миналия месец при разкопки в големия канал. В средата на юли тя беше успешно пренесена в музея в южния град.

Тогава ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински каза за БТА, че е имал предварителна оценка, че вероятно това е бог Хермес, но след като са огледали отпред, както и цялото лице, статуята може да не е от 2-ри век, а да е около 200 години по-рано т.е. около новата ера, и да не е Хермес, а да изобразява владетел или друга важна фигура в социалната йерархия от съответната епоха.

Водещи новини

Още новини