Разкри се лицето на статуята на бог Хермес

Archaeologia Bulgarica
share

Разкри се лицето на мраморната антична статуя от Хераклея Синтика. То се вижда от снимки, публикувани във Фейсбук, уловили момента преди статуята на бог Хермес да бъде опакована и пренесена в Историческия музей в Петрич.

"Лицето е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като бог, бе първият коментар на проф. Вагалински. Предполага се и че статуята е по-ранна", пише в публикацията.

Находката беше открита на 4 юли от археолози по време на рутинна проверка на състоянието на канала Cloaca Maxima – "Големият канал" на античния град.

"Показаха се първо стъпалата, очевидно мраморна скулптура, хубаво, но сме намирали такива – по едно стъпало или пръст. Реших, че е парче от нещо. Случва се. Но в един момент, работейки по обекта, се оказа, че е цяла статуя", обясни тогава проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките.

Вдигат с кран уникалната за България мраморна статуя на бог Хермес

Това е първата изцяло мраморна статуя открита в България. В света има само няколко подобни. А новината за откритието доведе много местни хора в Хераклея Синтика.

Водещи новини

Още новини