Откриха рядък и ценен пръстен при разкопки в крепостта Кокалянски Урвич

Тодор Димитров (НИМ)
share

Рядък и ценен пръстен е открит при редовните разкопки на Национален исторически музей в цитаделата на средновековната крепост Кокалянски Урвич, провеждани под ръководството на д-р Филип Петрунов (НАИМ-БАН) и Виолина Кирякова (НИМ).

Контекстът на находката е гроб № 9, вкопан на дълб. 1,10 м под пода на средновековна гробнична църква, в материковата скала. Предварителните наблюдения на екипа допускат хипотезата, че пръстенът е принадлежал на аристократ живял през втората половина на XIV в. Изобразеният орел е символ на царската власт във Велико Търново и указва принадлежност на погребания към семейството на цар Иван Александър. При погребението тялото на покойника е било положено в дървен ковчег измазан с хоросан. 

Родни археолози се натъкнаха на забележително откритие край Рупите

В църквата до този момент са разкрити общо дванайсет гроба, четири от които добре означени. Два гроба са ограбени още през ΧVI век, за което свидетелстват частиците от сребърен накит в насипа над тях. Изследователите предполагат, че пръстенът е стоял на ръката на покойника и че изобразената на него розета символизира приемственост и родова памет, съобщават от Националния археологически институт с музей - БАН. 

Водещи новини

Още новини