На Земята са започнали смущения на магнитното поле след силното слънчево изригване

Bing Image Creator
share

На Земята са започнали смущения на магнитното поле след силното слънчево изригване, регистрирано на 29 май, предават ТАСС и БТА, като цитират руския Институт по приложна геофизика.

"В края на деня на 30 май беше отчетено смущение на магнитното поле", се казва в доклад на института.

Според данните от мониторинга на космическото време степента на смущения на магнитното поле на Земята все още не се е повишила дори до ниво G1 (слабо). Учените обаче прогнозират, че на 31 май - 1 юни ще има магнитна буря, чиято сила може да се повиши до нивото G3 (силна). Пет са степените в скалата за измерване - от G1 - слаба до G5 - екстремна.

Слънчевото изригване от клас X1.4/2B на 29 май, придружено от изхвърляне на коронарна маса към Земята, може да предизвика умерено до силно (G3 max - по скалата на NOAA) смущение на геомагнитното поле, казват руските експерти.

Учени регистрираха ново слънчево изригване от клас X

На 29 май имаше осем силни слънчеви изригвания, като едното от тях беше от най-високия клас X. В момента активността на Слънцето продължава. На 27 май също имаше изригване от клас X. След поредица от по-силни слънчеви изригвания в началото на май, на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май тя достигна екстремна мощност, най-висока след август 2005 г.

Слънчевото изригване е процес на отделяне на голямо количество енергия, което води до увеличаване на яркостта и излъчваната топлина. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици. Те могат да доведат до нарушаване на работата на спътниците в орбита, а също да попречат на радиокомуникационните системи на Земята.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила.

Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С.

Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването, пише dir.bg. 

Водещи новини

Още новини