Колко шоколад е полезно да консумираме?

Pixabay
share

Много проучвания сочат, че какаото има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система заради съдържанието на полифеноли, които имат антиоксидантен ефект, обяви в "Тази сутрин" диетологът д-р Росица Попова.

Хората със сърдечни проблеми е добре да консумират какао, най-добре под формата на напитка, защото там могат да контролират съдържанието на добавена захар, добави тя.

Попова е категорична, че за да бъде полезен шоколадът трябва да се консумира в умерени количества.

Препоръката на Европейската асоциация по хранене е от 2 до 5 грама какао на прах в напитка или 10 грама тъмен шоколад.

Експерти съветват да гледаме къде е произведен шоколадът, който консумираме. Има страни, в които производители слагат освен какаово масло и други мазнини и пак на етикета пише шоколад, казва шеф Ради Стамболов.

Високите цени на какаото водят до поскъпване на шоколада преди Великден

Очакванията на бранша са цената на какаото да не спира да расте, а с нея и цената на шоколада. В последните месеци цената на какаото скочи няколко пъти и достигна рекордни стойности заради климатични промени.

Водещи новини

Още новини