Проучване: Мъжете оставят жените си да побеждават на игри, за да поддържат щастлив брак

pixabay
share

Ново проучване показва, че когато става въпрос за семейни състезания, мъжете оставят съпругите си да печелят, за да има мир в семейството, пише Мейлонлайн. 

Учени от Севернокитайския университет за наука и технологии установиха, че жените се концентрират по-силно, когато се състезават срещу непознати, отколкото срещу романтичния си партньор. Независимо от това е по-вероятно те да печелят, когато играят срещу партньора си. 

Възможно е мъжете им да възприемат манталитета на „доволна женица, мирна главица“, избягвайки потенциални конфликти в отношенията, като позволяват на половинката си да печели, казва Шуюй Цзя, научен ръководител на изследването. 

Командировките са тайната на щастливия брак

В проучването екипът си поставя за цел да установи как романтичните отношения влияят върху женската конкурентоспособност. 

Конкуренцията, основен компонент на социалното взаимодействие, често се среща в ежедневието, а влиянието на интимните отношения върху женската конкурентност все още не е напълно разкрито, обяснява екипът в своето изследване, публикувано в сп. „Нюросайънс“. 

Изследователите са привлекли 52 участнички на възраст между 18 и 25 години, на които е било възложено да изпълнят задача с визуални ключове в процеса на съревнование с партньор за възможно най-бърза реакция на стимули. 

Участничките били разделени на две групи, като първата група се състезавала срещу романтичния си партньор, а втората - срещу непознати.  

Докато се състезавали, мозъчната активност на участничките се следяла чрез ЕЕГ. 

Резултатите показват, че жените са показали по-високи нива на концентрация, докато са се състезавали срещу непознати от противоположния пол, отколкото когато са се състезавали срещу партньора си. 

В същото време, когато се съревновавали с романтичния си партньор, концентрацията и желанието за състезание на жените намалявали. 

Независимо от това обаче, вероятността те да спечелят срещу партньора си се оказала много по-голяма. 

Изследователите твърдят, че това е пример за „поведение на задържане на партньорката“ от страна на мъжете. 

Нещастният брак е по-опасен за здравето от тютюнопушенето

„Жените са имали по-висок процент на победа, когато са се състезавали с романтичните си партньори, което може да е резултат от това, че мъжете възприемат стратегии за задържане на съпругата, за да запазят близките си отношения, когато се състезават с романтичните си партньори. Чрез тези стратегии те предотвратяват напускането им от партньорите или привличането им от други състезатели“, добавя екипът в изследването. 

Новината идва малко след като предишно изследване разкри, че двойките, които управляват финансите си заедно, се обичат по-дълго. Проучването показа, че женените двойки, които имат общи банкови сметки, не само имат по-добри взаимоотношения, но и се карат по-малко за пари и се чувстват по-добре по отношение на начина, по който се управляват домашните финанси, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини