Какво е „Мовембър“?

Pexels
share

В прекрасните мустаци (и брада) със сигурност има нещо наистина величествено. Това загадъчно нещо обикновено придава на лицето на собственика му вид на благородие и почтеност.

Така че е напълно логично тази скромна черта на лицето да бъде призована към благородна кауза и да се използва, за да се привлече вниманието на хората по света към проблемите на мъжкото здраве!

По време на Movember ("Мовембър") оставете брадата и мустаците да растат свободно през целия месец, за да повишите осведомеността за проблемите на мъжкото здраве!

История на Movember

Всичко започва през 1999 г. в Австралия, когато група млади мъже решават, че средата на лятото е фантастично време да си пуснат брада. Всичко започва както много добра идея в местна кръчма, където групата мъже решава, че отглеждането на лицево окосмяване (мустаци, брада, козя брадичка или нещо друго) в продължение на цял месец ще бъде ефективен начин да се подкрепят проблемите на мъжете. Идеята бързо се разраства и става причина за създаването на група от 80 мъже, които се занимават с повишаване на осведомеността за проблемите на мъжкото здраве и разпространяването им по целия свят.

В съответствие с темата за "мустаците" месецът беше наречен "Mo-vember".

Макар в началото да се фокусира само върху повишаването на осведомеността за рака на простатата и депресията, скоро той се разраства и включва всички проблеми, свързани със здравето на мъжете. И с всяка изминала година акциите стават все по-популярни и мащабни.

Мъж подобри рекорда за мустаци с дължина цели 63.5 см

Сега в цял свят се провеждат състезания за най-голям мустак, като се избират 21 национални победители, а след това един от тях се увековечава като Международния мъж на Movember. Това движение също не бе спряно от много хора, въпреки че Скотс Колидж в Уелингтън, Нова Зеландия, се опитва да го потисне, като забранява на участващите мъже да получават награди от училището в края на годината. Изглежда, че мъжът, който наистина се чувства принуден да си отгледа лицево окосмяване, не може да бъде спрян.

Днес Movember е една от най-уважаваните организации за повишаване на осведомеността за мъжкото здраве и има клонове и участници по целия свят. По време на Movember мустаци си пускат всички - от спортни отбори до специалисти в областта на образованието.

Как да отпразнуваме Movember

Празнуването на Movember е съпроводено с най-различни забавни, здравословни, а понякога и малко нелепи дейности. Изпробвайте ги, за да откриете различни начини за празнуване и отбелязване на този важен месец.

Участвайте, като си отгледате мустаци (или брада)

Оформете брадата си или я оставете неопитомена, боядисайте я или я оставете естествена, намажете я с восък или с помада, каквото и да се направи, просто се уверете, че прекарвате Movember в отглеждане на великолепни мустаци и брада, пише Дарик. Movember е страхотно движение, което е постигнало невероятни неща в областта на осведомеността за мъжкото здраве!

Свържете се със събитие на Movember

По време на Movember в цял свят се провеждат различни дейности и събития за набиране на средства. От колоездене на 150 километра за една седмица до социално предизвикателство Run & Chat Challenge.

Вижте местните събития по Movember, които се провеждат в района, и се включете в тях. Ако няма такива, започнете такива. Movember насърчава всеки да стане "Mo Bro" или "Mo Sis", действайки като посланик, за да разгласи и събере средства по отношение на тези важни въпроси.

Отидете на бръснар, запознат с инициативата

Много бръснари използват Movember като специална възможност за набиране на средства и подкрепа за осъзнаване на каузата. Следете за знаци или реклами в местния бръснарски салон, за да разберете кой участва.

Научете повече за здравето на мъжете

Смисълът на Movember ще бъде пропуснат, ако не се обсъждат въпроси, свързани с мъжкото здраве. Защото целта е да се започне разговор за проблемите на мъжкото здраве. Притеснения като рак на простатата и тестисите, проблеми с психичното здраве, Movember напомня, че продължителността на живота на мъжете е средно с 6 години по-малка от тази на жените.

Запознаването с причините за здравните проблеми е първата стъпка към намирането на начин да се помогне на мъжете да живеят по-дълго. Не забравяйте да използвате това като възможност да насърчите мъжете във вашия живот и общност да си направят медицински преглед, както и да живеят здравословно, за да им помогнете да бъдат и да останат здрави!

Водещи новини

Още новини