Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос. Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета - това са символите на светлия празник. Но всяка страна го отбелязва по свой начин.
Във Франция се произвеждат традиционните шоколадови камбанки. По време на великденските празници се приготвят омлети с много зелени подправки и салам, пише "Дарик".
В много италиански села и градове се провеждат Великденски процесии и се разиграват Христовите страдания. А вместо традиционния козунак, италианците правят от тесто великденски гълъб.
В северните части на Германия се палят огньове или се прави великденско колело, което е от дъбово дърво. Запълват го със съчки и слама, след което се запалва и се търкулва по склон. Традиционното ястие е риба.
В Чехия и Словакия имат традиция подобна на сурвакането. Мъжете удрят по гърба жените с клонки, украсени с панделки. Счита се, че смисълът на ритуала е да се предаде плодородието от първите цъфнали пролетни дръвчета на жените.
Шведите смятат, че на Великден на улицата излизат всички нечисти сили и затова главната традиция е да се палят огньове, които да изгонят лошотията. Освен това, домовете се украсяват с пъстри цветя и играчки във формата на пиленца.
В Полша се заливат с кофи с вода, а децата във Финландия обикалят улиците, преоблечени като просяци с тояги.