Археолози откриха полускъпоценно каменно изображение на Богородица

share

Археолозите от Враца откриха полускъпоценно каменно изображение на праисторическата Богородица. Уникалният амулет от нефрит беше намерен при разкопки край село Оходен, където преди 8 хиляди години се е зародила първата земеделска цивилизация в Европа.

Древният амулет изобразява Богинята майка в момент на раждане. Скъпоценното украшение е изработено с изключително изящество и е единственото по рода си, намирано досега у нас.

"Находката няма паралел в България и изненадата е огромна. Става дума за един връх на праисторическата технология за обработка на минералите, един връх на праисторическото изкуство", каза пред БНТ Георги Ганецовски, археолог.

Една от версиите е, че това е дар за умилостивяване на Богинята на плодородието, защото в праисторическото селище е имало светилища в нейна чест и на Бога Слънце.

По проекта за експериментална археология ритуално бе ожъната с каменни сърпове нивата, която археолозите засяха през есента с лимец - първото жито в човешката история. Туристите имаха възможност сами да смелят брашно и да изпекат хляб по технологията на първобитните хора от каменната ера.

Водещи новини

Още новини