Тъмният шоколад и какаовият прах помагат на кръвообращението

share

Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) е установила, че какаото и тъмният шоколад подобряват кръвообращението, по предложение на най-големия производител на шоколадови продукти в света "Бари Калбо", съобщи "Ройтерс".

Швейцарската група, която снабдява хранителни компании като "Нестле" и "Хърши" с какаови и шоколадови продукти, заяви във вторник, че е предоставила доказателство на EFSA, че изяждането на 10 грама тъмен шоколад или на неговия еквивалент под формата на какао, които са с високо съдържание на флаванол, помага на кръвния поток, пише dnevnik.bg.

Ако Европейската комисия одобри установеното от EFSA, "Бари Калбо" и нейните клиенти ще имат правото да използват тази здравна претенция върху опаковките на продукти като шоколадови напитки, зърнени блокчета и бисквити, заявяват от компанията.

"Като първата компания, която твърди това за здравето, виждаме нов пазарен потенциал за нас и за клиентите ни", казва в изявление главният изпълнителен директор Юрген Щайман.

Според "Бари Калбо" в клиничните изследвания е бил използван специален начин за направата на какаови продукти, съдържащи флаваноли, тъй като тези вещества обикновено изчезват при стандартното производство на шоколад.

Научни експерти на EFSA обявиха, че са установили причинно-следствената връзка между консумацията на какаови флаваноли и поддържането на нормално съдоразширяване, което подпомага кръвния поток.

Редица научни изследвания в последните години са показали потенциалните ползи за здравето от яденето на шоколад. Проучване от миналата година предположи, че шоколадът намалява риска от развиване на сърдечно заболяване с една трета.

Европейският съюз затегна режима за твърденията за полезност за здравето на хранителни продукти, като одобри едва 200 от повече от 2500 заявки по-рано тази година и даде срок на хранителните компании да премахнат всички отхвърлени претенции до края на 2012 г.

Водещи новини

Още новини