Мистериозна ръка се появи край Стария град на Йерусалим

Pixabay
share

Израелските археологически служби оповестиха откриването край Стария град на Йерусалим на "загадъчен" отпечатък от ръка, предаде Франс прес.

Находката на повече от хиляда години е издълбан в каменната стена на древен ров. Значението ѝ продължава да озадачава археолозите.

От Израелската служба за антики съобщават, че отпечатъкът, който може да е оставен на "шега", е открит близо до Иродовата порта в хилядолетен ров, разкрит по време на строителни работи за разширяване на път в анексирания от Израел Източен Йерусалим .

Масивният ров е издълбан в камъка около целия Стар град, построен през 16-и век по време на управлението на султан Сюлейман Великолепни. Диаметърът му е 10 метра, а дълбочината - между два и седем метра, като за разлика от типичните европейски ровове не е запълнен с вода, предаде БТА. 

Според Израелската служба за антики на кръстоносците през 1099 г. са били необходими пет седмици, за да го преминат и да пробият стените и защитата на града. И докато функцията на рова е ясна, археолозите остават несигурни кой е оставил отпечатъка в камъка и какво е неговото значение.

Археолози откриха древен град на 9000 г. край Йерусалим

"Това е загадка, която се опитахме се да разнищим. Символизира ли нещо? Индикация ли е за конкретен близък предмет? Или просто е някаква местна шега? Може би ще разберем с времето", казват от службата.

Водещи новини

Още новини