Проф. Овчаров: Стартират разкопките на светилището на Орфей при Татул

bulphoto
share

Професор Николай Овчаров и Младен Станев от "Асоциация на българите по света" представиха във Варна резултатите от участието си в 5-я конгрес по археология на Евразийските степи в Казахстан, който се проведе от 11-ти до 14-ти октомври.

След завършването на престижния научен форум в продължение но седмица проф. Николай Овчаров и Младен Станев са посетили редица важни обекти в днешните Казахстан и Узбекистан. По този начин те продължават проучванията, водени от тях години наред на територията на Централна Азия.

Древен "Град на Слънцето" откриха археолози край Минерални бани

В момента заедно с Посолството на Монголия у нас се планира експедиция в Алтайските планини - едно от малкото места, в което са оцелели истински шамани. Видният български учен обяви от Варна, че стартират разкопките на светилището на Орфей при Татул, като подчерта, че това е една важна и добра новина.

Ето какво още разказа днес проф. Овчаров:

"След дългогодишното прекъсване отново започват разкопки на един от знаковите обекти на българската археология – светилището на Орфей при с. Татул, Момчилградско. Както е известно, то бе разкрито през първите години на XXI в. от моя екип. Това е обожествен още в каменно-медната епоха скален масив, чиито връх в късната бронзова епоха е обработен с длета и превърнат в изявен мегалитен паметник. На най-високото място е изсечен дълбок каменен саркофаг. Изказана е хипотеза, че това е реалния или символичен гроб на легендарния певец и главен тракийски герой Орфей.

Основание дават запазени исторически сведения за уникален погребален обичай на царете в Родопите, напълно отличаващ се от могилните гробници на владетелите в равнините. Те са полагани в пещери или на върха на скали, за да бъдат посредници между боговете и хората. Освен Орфей, така е погребан и загиналия в Троянската война от ръцете на Одисей цар Резос".

Водещи новини

Още новини