Нюйоркски готвач дава съвети как да намалим изхвърлянето на храна

Pixabay
share

По данни на ООН около 1,3 млрд. тона храни се изхвърлят всяка година в световен мащаб, което вреди не само на околната среда, но и на климата, съобщава БНР.

Подобно безсмислено разточителство е сред основните проблеми пред човечеството, смята нюйоркският готвач Макс Ла Манна, който е автор на книгата "Повече растения, по-малко отпадъци".

Пред Би Би Си разказа, че и баща му също е бил главен готвач, който го е учил да не изхвърля храна.

Днес на нашата планета живеят почти 9 млрд. души, от които 820 млн. страдат от недохранване.

Според Ла Манна хората често купуват много храна – повече отколкото им е нужно и заради това той съветва да се прави списък с необходимите продукти. Той посочва, че е по-добре първо да се използва вече купената храна, преди да се ходи отново в магазина.

Правилно съхранение 

Храната се разваля, ако не се съхранява правилно. Картофи, лук, домати, чесън и краставици не трябва да се държат в хладилник, а на стайна температура.

Зелените салати, лук, спанак и др. може да се държат в купа с вода.

Ако виждате, че имате излишен хляб, може да го сложите във фризера.

В супермаркета не избирайте най-красивите на външен вид плодове и зеленчуци, тъй като те не са по-вкусни от останалите, които често се изхвърлят.

А ако имате възможност купувайте пресни продукти от производител или фермерски пазар.

Според нюйоркския готвач остатъците също са полезни. Ако често готвите и постоянно ви остава нещо недоизядено, отделете си един ден в седмицата, когато ще ги стоплите или ще ги сготвите отново по различен начин. Така храната няма да отиде на боклука, а освен това ще икономисате време и пари.

Не забравяйте за камерата

Най-лесно е запазването на храни в камерата. Например, ако са ви останали твърде меки за салата зеленчуци, можете да ги замразите, а след това да ги сготвите.

Във фризера може да сложите дори недоядена супа, която после само трябва да се стопли.

Приятно е да се излезе от офиса за обяд с колеги, особено в любим ресторант, но е най-добре да си носите храна от дома, смята Ла Манна.

От остатъци, които не сте сложили в ястието, можете да си направите бульон – зеленчуци, олио или масло, любимите ви подправки – и готово.

Водещи новини

Още новини