Днешният Doodle на Google е посветен на... фалафела - най-доброто нещо, което някога се е случвало на нахута, с изключение на хумуса, разбира се, посочват от търсачката.
Въпреки че точният произход на тази пикантна улична храна е изгубен в мъглата на времето, фалафелът се приготвя от векове в много различни култури.
Индия произвежда по-голямата част от нахута в световен мащаб, който в момента е в разгара на сезона.
В Египет зърната се използват, за да се приготвят вкусни, хрупкави топки от пържен растителен протеин, известни като „таамия”. А пък в Израел има песен, озаглавена „И ние имаме фалафел."
Дори и по-новите варианти на тази храна обаче, като червения фалафел (приготвен с печени чушки, домати и пикантно кисело мляко) или оранжевия фалафел (направен със сладки картофи, зеле, мед и джинджифил) запазват основната формула на рецептата, в която винаги присъства нахутът.
Най-големият фалафел в света, тежащ 74.8 килограма и достигащ височина от 152 см, е приготвен в продължение на 25 минути в Landmark Hotel в Аман, Йордания.