Маслото и маргаринът със сигурност са много сходни продукти - те си приличат и често можете да ги използвате взаимозаменяемо - но разликите между тях са съществени.
Маслото е млечен продукт, произведен от мляко или сметана. Маргаринът, от друга страна, е направен от масло, вода, сол и няколко допълнителни съставки като емулгатори.
Маслото трябва да бъде най-малко 80 процента мазнини, за да се продава в търговската мрежа, а останалата част се състои от вода и млечни протеини, съобщават от foodpanda. Маргаринът се образува чрез сложен химически процес и затова не е нещо, което можете да направите у дома, за разлика от маслото.
Основната разлика обаче се свежда до вида мазнини. Като животински продукт, маслото има високи нива на холестерол и наситени мазнини. Маргаринът, от друга страна, има повече полиненаситени и мононенаситени мазнини (добрите видове!), Но често съдържа и някои наситени мазнини (лошия вид!)
Техните състави обясняват защо маслото е толкова по-твърдо от маргарина при стайна температура - по-високите нива на наситени мазнини правят плътно опаковани връзки, които остават твърди, докато се приложи топлината.
Въпреки че повечето пекари и готвачи предпочитат маслото заради неговия несравним вкус, маргаринът има своето място. Благодарение на високото си съдържание на вода, тестените изделия, приготвени с маргарин, често имат по-мека текстура.
Маслото е идеално за третиране при приготвяне на бисквитки и глазура, от друга страна, защото това са рецепти, където вкусът е важен, а допълнителната вода може да бъде пагубна.
Маслото и маргаринът могат да имат сходства, но са коренно различни. Знаейки как най-добре се прилага всеки от тях, ще доведе до повече успехи в кулинарията!