Русия ще освободи косатките и белугите в Приморски край

Pixabay
share

Руските власти наредиха да бъдат освободени почти 100 косатки и белуги, държани в клетки в Приморски край, след като много публични личности изказаха възмущението си, предаде БТА.

Скандалът предизвика гнева и на президента Владимир Путин.

Снимки на морските бозайници в тесни ограждения в залив на Японско море близо до град Находка, се появиха миналата година и предизвикаха вълна от критики. От Кремъл признаха, че 11-те косатки и 87-те белуги живеят в жестоки условия и са предназначени за продан - на аквариуми и китайци.

Проблемът как да бъдат пуснати китовете, без това да бъде опасно за тях, още не е разрешен. Затова животните остават в загражденията, наречени от руски медии „затвор за китове“.

Руската Федерална служба за сигурност в понеделник повдигна обвинения срещу четири компании за нарушения на законите за риболова. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза миналата седмица, че Путин лично се е намесил за решаването на въпроса.

Петиция за освобождаването на китовете, подкрепена от актьора Леонардо ди Каприо в социалните мрежи събра повече от 900 000 подписа в интернет. Актрисата Памела Андерсън публикува отворено писмо до Путин на сайта си.

Водещи новини

Още новини