Продават на търг писмо от лекар на "Титаник" за 50 хил. долара

share

Писмо от един от лекарите на борда "Титаник" ще бъде предложено за продажба за 50 000 долара на търг на аукционна къща "Филип Уайс окшънс" в Ню Йорк, съобщи ИТАР-ТАСС. Писмото е написано от хирурга Джон Едуард Симпсън три дни преди трагедията. То било адресирано до майка му в Белфаст.

В семейството на лекаря писмото се предавало от поколение на поколение. Преди четвърт век обаче снахата на Симпсън го предоставила на колекционер в Холандия с надеждата, че то ще бъде представено пред широката публика. Какво е станало след това с писмото е загадка.

Наследниците на Симпсън, които не могат да си позволят да участват в търга, не губят надежда да видят отново писмото. Ще е добре да се намери благодетел, който да го купи и върне в Северна Ирландия, заяви роднина на Симпсън.

В писмото си 37-годишният хирург разказва на майка си как работи като лекар за пътниците от втора и трета класа на борда на "Титаник". В края на писмото е написано "С много обич, Джон".

По думи на очевидци, по време на корабокрушението хирургът бил на палубата и помагал на пътниците да заемат места в спасителните лодки, но не направил опит да се спаси. На търга на 2 март ще бъде предложен за продажба също отчет на втория помощник капитан Чарлз Лайтолър, който оцелял след корабокрушението. В документа се описва какво е станало на борда на "Титаник" в последните минути преди корабът да потъне в Атлантическия океан.

Водещи новини

Още новини