Американски учени препоръчаха бизнес срещите да се организират в ресторанти, където храната се споделя, защото така сделките се сключват по-бързо, съобщи в. "Мирър".
В изследването си специалистите от университета на Чикаго са проверили дали начинът, по който се консумира храната, се отразява на сътрудничеството. Те са поискали от участници да водят преговори, докато ядат чипс и салса. Половината получили общи купи, а останалите имали индивидуални.
Доброволците водили преговори като представители на ръководството и на профсъюзите. Задачата им била да договорят приемлива заплата в 22 кръга преговори, като на третия трябвало да започне стачка.
Споделящите храната постигнали споразумение на деветия ден от стачката, а разполагащите с индивидуални порции - на 13-ия ден.
"Всяко ядене, което изяждате сами, е пропусната възможност да установите връзка с някого - каза проф. Фишбах от екипа. - А всяко ядене, в което храната се споделя, използва възможността да се създаде социална връзка".