Делфините могат да се научат да ходят по вода, като гледат един от друг

Pixabay
share

Делфините могат да се научат да правят номера, например да ходят по вода, като гледат един от друг, съобщи Прес асосиейшън.

Австралийски учени наблюдаваха диви делфини в Аделаида да се придвижват върху вода, изправени на опашките си, след като сред тях беше пусната женската Били, прекарала известно време в делфинариум.

Дивите делфини почти не се изправят на опашките си, но този номер е класически в делфинариумите. Били го научила от побратимите си, когато я спасили от замърсен район през януари 1988 г.

Когато я пуснали на свобода, тя редовно ходела по вода върху опашката си. Други делфини в района започнали да я имитират. До 2011 г. девет делфина били наблюдавани да ходят по вода в дивата природа. След 2014 . тази практика започнала постепенно да отмира, когато умрял най-големия ентусиаст.

Ръководителят на изследването д-р Майк Боси, каза, че е обърнал внимание на придвижването върху опашката сред делфините само защото е знаел историята на Били и е наблюдавал събратята й в района продължително - повече от 30 години. Така е осъзнал потенциалната социална роля на имитацията в тяхната общност.

Водещи новини

Още новини