Археолози проучиха новооткрита църква край средновековната крепост Червен

Булфото (архив)
share

Приключи археологическото проучване на новооткритата църква на територията на средновековната крепост Червен край Русе, съобщиха от Русенския исторически музей.

Храмът е с размери 6,70 на 12,80 метра. Състои се от притвор и основна част, а олтарното пространство завършва като тристенна апсида. Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши. Първоначалният анализ на находките, както и наблюдаваната технология за изграждане на храма го датира в рамките на 14 век. От музея припомнят, че още при миналогодишните проучвания в притвора на храма са били регистрирани запазени малки участъци от стенописи. В най-голяма степен те са съхранени в олтарната част на църквата.

По време на тазгодишната археологическа кампания в средновековния град Червен са били разкрити осем погребения. Гробните камери са издълбани в скалата и са били покрити с каменни плочи. Пет от гробовете се намират в основното помещение на църквата. Всички камери са използвани повече от веднъж, а антропологичният анализ на човешките останки в тях ще предостави повече информация за профила на обитателите на крепостта през Средновековието.

Археологическите проучвания на църквата са били извършени от екип специалисти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, с участието и на седем студенти-специализанти от Великобритания. Ръководител на проучването е Светлана Великова от Русенския музей, а научен консултант - доц. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей при БАН. Финансирането на археологическата кампания е осигурено от Министерството на културата и от Регионалния исторически музей в Русе.

От музея посочват, че Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. На негова територия са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки.

Водещи новини

Още новини