Японски учени произведоха алкохолна напитка от дърво

Pixabay
share

Японски учени разработиха метод за производство на алкохолна напитка от дърво, съобщи сайтът Phys.org.

Напитката всъщност се произвежда от дървесна кора. Нейните вкусови качества са като на алкохол, отлежавал в дървени бъчви.

За получаването на алкохол, дървесината се пулверизира, добавят се дрожди и ензими. Така започва процесът на ферментация. Тъй като не се използва топлина, се запазва специфичният аромат на използваното дърво.

Учените от японския Институт по лесовъдство се надяват да лансират новата алкохолна напитка до три години. Досега те са произвели алкохол от черешово, кедрово и брезово дърво.

От 4 кг кедрово дърво се получава 3,8 л напитка с алкохолно съдържание около 15 процента. Концентрацията е като в популярното в Япония саке. Учените са експериментирали и с дестилация, и с варене. Според тях дестилираният алкохол е с по-добри качества.

Ферментиралата дървесина вече се използва за производство на биогориво, но продуктът съдържа токсини и няма вкус. Японските учени са го направили безвреден и с вкуса на използвания материал, защото не прибягват до сярна киселина за разграждане на дървесината, а и не я загряват.

Водещи новини

Още новини