Пекарството е хоби за мнозина, но не липсват и индивиди, които след натоварен работен ден слагат престилката и се развихрят в кухнята, за да противодействат на стреса, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване.
Допитването сред 2000 любители пекари показва, че една трета от тях се отдават на заниманието, за да се разтоварят от всекидневното напрежение.
Двама от трима участници в анкетата споделят, че когато ги налегне лошо настроение, пекарството е отлично средство за подобряването му.
Според резултатите от проучването, преобладаващото чувство, когато човек се настрои на режим "Печене", е щастие. Следват усещането за спокойствие и съсредоточаването.
Една трета от анкетираните британци не крият, че приготвянето на идеалното печиво е по-задоволяващо и действа по-добре срещу стрес от секса.
"Приготвянето на печива стимулира творческото изразяване по същия начин, по който композирането на музика или рисуването на картини. Това на свой ред води до подобряване на цялостното благосъстояние", казва психоложката д-р Линда Пападопулос.
Допитването показва също, че хората намират в този вид дейност поле за творческа изява, както и средство да привлекат децата в кухнята и да прекарат качествено време с тях.
Основният източник на рецепти, които повечето индивиди спазват стриктно, е "Мама". Любителите пекари черпят вдъхновение и от бабините рецепти, както и от готварските книги.
Голяма част от участниците в анкетата казват, че най-хубавото на пекарството е възможността да споделиш собственоръчно приготвен продукт със семейството или приятели.