Свинската мас е по-полезна от маслото, защото съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола, твърди британска диетоложка, цитирана от в. "Дейли мейл".
Маста обаче е здравословна само ако е фермерска и не съдържа хидрогенирани мазнини, каквито обикновено се добавят в индустриално произвежданите продукти, предлагани в супермаркетите. Затова е добре купувачите да четат етикетите, препоръча Джо Травърс от Британската асоциация на диетолозите.
В много сладкарски рецепти тестото става по-пръхкаво, ако бъде приготвено с мас. Маслото обаче осигурява по-добър вкус и цвят.
Маста, която е традиционен продукт, изпадна в немилост през 50-те години на миналия век. Тогава изследвания свързаха наситените мазнини в нея със сърдечносъдовите заболявания. Освен това тя е по-калорична - съдържа 20 процента повече калории от маслото. Маста обаче е един от най-богатите източници на вит. D - с 50 процента повече от маслото.