Румънски университет публикува резултати от изследване дали е безопасно да се яде сняг, предаде Асошиейтед прес.
Експеримент, проведен през 2017 г., показал, че ако снегът е не по-стар от половин ден, е безвреден за ядене и че е по-безопасно той да се яде през по-студените месеци. Ако снегът е по-стар от два дни обаче, не е добре да се яде, съобщи за Асошиейтед прес професор Ищван Мате от унгарския университет Сапиенция в Трансилвания.
За експеримента учените събрали сняг от един парк и от околностите на планинския град Миеркуря Чук в Централна Румъния през януари и февруари и го сложили в херметично затворени стерилни контейнери. След това се опитали да отгледат бактерии и плесени в тях.
След един ден в снега вече имало пет бактерии на милилитър през януари, а през февруари броят им бил четири пъти по-голям.