Яйцата са сред малкото храни, които може да класифицираме като суперхрани, заради полезните си свойства и невероятната им питателност. Едно яйце съдъджа всичко необходимо за клетките в човешкия огранизъм- витамини, фолат, фосфор, селен, калции и цинк. foodpanda, подбра част от ползите от консумацията на яйца.
• Едно сварено яйце съдържа точно 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини.
• Яйцата имат висок холестерол, но нямат неблагоприятен ефект върху кръвния холестерол
• Едно яйце съдържа 212 mg, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием от 300 mg.
• При 70% от хората яйцата изобщо не повишават холестерола
• Яденето на яйца е чудесен начин за увеличаване на HDL.
• Има много различни видове яйца, най-често се отглеждат пилешки яйца, докато по-гурме изборът включва патица, гъска и пъдпъдъчи яйца.
• В християнството символът на украсеното яйце стана синоним на Великден
• Яйцата се считат за "пълен" източник на протеин, тъй като съдържат всичките осем основни аминокиселини
• В традиционната китайска медицина яйцата се препоръчват да укрепват кръвта и да увеличават енергията, като подобряват храносмилателната и бъбречната функция.
• Яйцата за закуска могат да помогнат при отслабване
Ползи от яденето на яйца
- 23.10.2017 | 13:10
- 4641