Десертът, който скара две италиански области

Getty Images/Guliver
share

Апетитна смес от марсала, маскарпоне и бишкоти, тирамисуто е един от най-популярните десерти в света, но то остави горчив привкус в устата на две конкурентни области в Италия, пише британският вестник Daily Telegraph, цитиран от Profit.bg.

Венето и съседната Фриули-Венеция Джулия от години водят борба за това кое е истинското родно място на тирамисуто, обичано, имитирано и присвоявано от кухни в цял свят.

Фриули-Венеция Джулия постигна значителна победа в кулинарната схватка, след като убеди италианското правителство да обяви тимарисуто за едно от традиционните й ястия в официален указ.

То беше включено в списък с традиционни хранителни продукти, като идващо от градовете Удине и Гориция, които се намират във Фриули-Венеция Джулия. Областта граничи с Австрия и Словения в североизточната част на Италия.

"Ястието беше признато за характерно за този регион", заяви Кристиано Шаурли, политик от областта, отговарящ за земеделието.

Още по темата четете ТУК.

Водещи новини

Още новини