Поемете на път към това забравено кътче от Средиземно море

pixabay.com
share

В Адриатика всичко се променя след 1492 г. Дотогава това почти забравено в момента море е един от географските и икономически стълбове на света.

Търговията протичала от изток към Венеция, най-голямата морска сила по онова време, и през Триест и Дубровник от Балканите и Централна Европа. Империи и нашественици от векове са белязали беговете му – от гърците и илирийците през етруските и римляните до османците и византийците.

Но след като Колумб открил Новия свят, вниманието на кралете и приключенците се насочило на запад, спомагайки за възхода на страни, като Испания и Португалия, които били в добри позиции за имперски приключения в Атлантическия океан. Превъзходството на Адриатика започнало да отслабва.

За такава голяма историческа арена Адриатическо море не е с впечатляващи размери – около една пета от Северно море, с дължина от едва 800 километра и 200 километра в най-широката си точка.

Италия оформя западния му край, Хърватия – по-голямата част от източното крайбрежие, но излаз към морето имат също Албания, Словения, Черна гора и Босна и Херцеговина. Границите на тези държави са се променяли през вековете, а техните култури, езици, храна, изкуство и религия – католическа, православна, ислям, са се смесвали и променяли през вековете.

В Истрия, Хърватия, ще откриете паста и гулаш в менюто, наследство от венецианското и австро-унгарското минало. На най-северното адриатическо крайбрежие на Италия - в Равена, ще видите едни от най-великолепните византийски паметници в Европа, а в Пулия, на юг, ще се насладите на испански барок.

Областта е доста разнородна и в географски план. Адриатическото крайбрежие на Италия е предимно равнинно или хълмисто, обградено от лагуни и дълги плажове, докато голяма част от крайбрежието на Хърватия и Черна гора е заето от планини, острови и тесни морски заливи.

Как тогава да посетите толкова разнообразна област? Daily Telegraph предлага пет подхода към Адриатика – от круизни плавания до наслаждаване на културата, храната и плажовете. Вижте как да се възползвате максимално от всяка една категория.

Храна и вино

Адриатика предлага голямо разнообразие от риби и морска храна, наред с плодовете от плодородната вътрешна част. В това отношение изпъкват две области. Пулия в Италия впечатлява с отличителната си кухня. Отвъд рибата тя включва паста, изискани сирена, вкусни видове хляб, печено месо и чудесни плодове и зеленчуци.

В Хърватия Истрия е също толкова отличителна, благодарение отчасти на австро-унгарското наследство. Менюто комбинира кнедли с вкусна паста. Черните трюфели в областта, зехтинът и вкусната шунка също ще задоволят и най-изискания вкус.
Вината в региона също подобряват качеството си, особено бялото вино „Малвазия“, червено вино, като „Теран“, и сладките „Мускат Ружа“ и „Малвазия“.

Култура

Културата на Адриатика е толкова разнообразна, че си струва да платите, за да се включите в обиколка с гид, според специфичните ви културни интереси. Обиколката на Имперската Ривиера включва маршрути в Италия, Словения и Хърватия с отправна точка Триест по пътя на хабсбургите в северната част на Адриатика.

По на юг, обиколката на Пулия изследва норманското наследство на областта и богатата й барокова архитектура. Предлагат се и културни обиколки на Сплит, Далмация и Дубровник.

Повече четете ТУК

Водещи новини

Още новини