Това са седемте най-скъпи хранителни продукта, които трябва да избягваме, за да ограничим глада по света. За производството им се изразходват неоправдано много ресурси и преди всичко вода. В първата тройка на продуктите влизат говеждото, скаридите и ядките. За производството на един килограм говеждо се използват около 15 хиляди литра вода - три пъти повече, отколкото за пилешкото, и 18 пъти повече от количеството, необходимо на пшеницата, съобщиха Лента и сп. "Ню сайънс".
Скаридите са на второ място в списъка, защото за изхранването на скариди, от които ще добием един килограм месо, трябва 25 пъти повече храна. За отглеждането на ядките е необходима много вода. Например, в Калифорния 10 % от използваемите от човека водни ресурси отиват за производството на бадеми. За орехите, кашуто, лешниците и шам-фъстъка се отнася същото. Кестените са много по-добър избор.
На останалите места в списъка са пържените картофи (един от главните източници на хранителни отпадъци), кафето (за производството на една чаша от напитката се използват 550 чаши вода), банана (за отглеждането му се използват твърде много азотни, фосфорни и калийни торове) и шоколада (за получаването на 100-грамова плочка се изразходват 2 хиляди литра вода). В близките 30 години населението на планетата може да се увеличи с 2,5 милиарда души и да достигне общо 10 милиарда.
Според журналистката Марта Зараска това налага да преосмислим хранителната си култура и намаляването или отказа от консумиране на някои от изброените продукти, посочва БТА.