Фреската фирма DBV Technologies създаде лепенка срещу алергия от фъстъци и други храни, като окончателните резултати от клиничните изпитания бяха представени през уикенда в САЩ, съобщи АФП, цитирана от БТА.
Кожната лепенка Viaskin позволява да бъде намален с 98 процента рискът от алергичен шок, който може да бъде фатален. Изпитанията са правени в продължение на три години сред група пациенти на възраст от 4 до 11 години.
"Това е първата лепенка, която лекува хранителна алергия", каза основателят на фирмата д-р Пиер-Анри Бенаму. Разработката се основава на откритие, според което върху имунната система може да се въздейства през кожата. Лепенката съдържа концентриран протеин от фъстъци, който се предава на епидермиса, без да преминава в кръвта. Така се избягва рискът от алергичен шок и чувствителността на пациента намалява постепенно. Целта не е пациентите да могат да ядат фъстъци, а да бъде избегнат рискът от фатална реакция.