НАСА пусна нова снимка на шестоъгълника на Сатурн

Cassini Imaging Team
share

Космическият кораб "Касини" предаде до Земята ново изображение на шестоъгълника на Сатурн, направено по време на началото на лятото на северния полюс на планетата. Снимката е публикувана на интернет страницата на НАСА.

На снимката се вижда известният хексагон на Сатурн, осветен от Слънцето. Планетата изглежда по-тъмна в областите, където нивото на облаците е по-ниско като вътрешността на шестоъгълника.

Апаратът "Касини" е заснел изображението на 9 септември с помощта на своята широкоъгълна камерата. В момента на заснемането е бил на разстояние 1,2 милиона километра от повърхността на планетата, пише nauka.offnews.bg.

Хексагонът на Сатурн е шестоъгълна облачен вихър около северния полюс на Сатурн, който не променя формата и размера си като други облаци във видимата атмосфера. Страните на шестоъгълника са около 13800 км, повече от диаметъра на Земята (около 12700 км). Той се върти с период от 10ч 39 мин 24 сек.

На Южния полюс на Сатурн няма шестоъгълник, според наблюденията на телескопа "Хъбъл", макар че и там има вихър, също като вихърът вътре в северния шестоъгълник.

Инфрачервена снимка - анимация на хестагона на Сатурн. Източник: Wikimedia Commons

Гигантският шестоъгълник е атмосферен феномен на планетата Сатурн и все още няма строго научно обяснение.

Една хипотеза, разработена в Оксфордския университет, твърди, че формата на шестоъгълник е заради разликата в скоростта на ветровете в атмосферата на Сатурн на тази географска ширина. Формите се образуват в зоната на турбулентния поток между две различни, въртящи се с различни скорости флуидни области.

Подобни правилни форми са създадени в лаборатория, като кръгъл резервоар с течност се върти с различни скорости в центъра и периферията. Най-честата форма, която се образува е шестоъгълник, но се срещат форми с от три до осем стени.

Водещи новини

Още новини