Чешки учени твърдят, че сегашните препоръки за здравословно хранене са грешни, защото рискови за сърцето са не млечните продукти и месото. По думите им картофите и зърнените храни в големи количества са по-опасни, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Изследването на екип от Масариковия университет в Бърно проследява начина на хранене и сърдечносъдовите заболявания в 42 европейски държави в продължение на 16 г. Проблемни за сърцето са въглехидратите, а не мазнините и протеините, смятат те.
Учените са установили, че в районите, където по традиция се консумират много въглехидрати, сърдечносъдовите заболявания са повече. Най-типична за високия риск от сърдечни болести е диетата от въглехидрати, картофи и зърнени храни. Според резултатите картофите увеличават и опасността от високо кръвно налягане. Като рискова учените определят консумацията на картофи три пъти седмично.
В държавите, където сърдечносъдовите болести са по-малко, хората наблягат на мазни храни и протеини. Резултатите показват, че високомаслените млечни продукти като сиренето предотвратяват сърдечните болести. Цитрусовите плодове, виното, ядките, маслините и зеленчуците - традиционни компоненти на средиземноморската диета, също предпазват сърцето.
Учените, ръководени от д-р Павел Грасгрубер, призовават да бъдат издадени нови здравни препоръки на базата на тяхното изследване.