Консумирането на жълти храни ни прави по-щастливи

Getty Images
share

Консумирането на храни с жълт цвят ни прави по-щастливи, тъй като мозъкът ни свързва този цвят с радостните емоции, установиха учени.

Проучването било поръчано от компанията за яйца "Хепи ег". Похапването на храни с жълт цвят освобождава високи нива на хормоните на щастието, които се асоциират със светлите цветове, предаде БНТ.

При проведена анкета се оказало, че 70 процента от респондентите свързвали жълтото в ястията с по-голямо удовлетворение от живота.

61 процента от анкетираните доверили, че омлетите ги правели най-радостни, следвани от макароните с кашкавал, бананите и палачинките. Две трети от запитаните искали да имат повече жълти храни в хладилниците. 30 процента от респондентите асоциирали жълтото с щастието, повече от всеки друг цвят.

Психолози изтъкват, че започваме да реагираме позитивно на цветовете още от най-ранна възраст. Това се дължи на приятните асоциации със слънчевата топлина и с ярките краски на детските играчки. Жълтото кореспондира с лявото полукълбо на нашия мозък, което ни помага да го възприемаме като забавно и приятно.

В списъка на предпочитанията следват червените храни, а след тях - кафявите.

Водещи новини

Още новини