Международен ден на хумуса

share

Не се нуждаем от специален празник, за да отпразнуваме нещо вкусно и популярно, но деня на хумуса, заслужава да се спомене, защото се е превърнал в една голяма ПР инициатива. То е ежегодно събитие, което се отбелязва на 13 май и е организирано от Бен Ланг и Мириам Йънг на един маратон в Тел Авив през 2012г., съобщават от foodpanda.

На този ден се насърчават хората да ядат хумус, сутрин, обед и вечер, да организират или участват в събития, организирани по повод този ден.

В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделиха в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус.

Ето и няколко любопитни факти за хумуса.  Хумусът е много популярна храна в Близкия Изток; Съдържа манган, който се бори със свободните радикали; Съдържа фолиева киселина; Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини; От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам; Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците; Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини; Консумацията на нахут и хумус сред жени, дава на организма 52 % повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари, в сравнение с други хора; Талията на феновете на тази рязадка е 8% по-малко от на другите хора.;Подходящ е за диабетици

Водещи новини

Още новини