Учени от американската компания Clear Labs взривиха научните среди с данните от свое изследване, които сочат, че бургерите съдържат ДНК от плъхове и хора, съобщава Independent, цитирани от "Труд".
При проведеното изследване на 258 бургера е установено наличие на месо в два вегетариански продукта и три случая, в които бургерите съдържат ДНК от плъх и един с наличие на човешко ДНК.
„Най-вероятната причина за наличието на подобни съставки е случайното смесване на коса и нокти в бургерите по време на производствения процес. Това, което много от потребителите не знаят е, че количества от човешко и плъхско ДНК могат да попаднат в границите на приемлив регулаторен обхват", твърдят изследователите.
Изглежда, че бургер индустрията прави огромни нарушения, като подлъгва потребителите. Поне 6% от съдържанието на бургерите, което виждаме на етикетите, всъщност е заместено с други продукти.
Често пъти в местните бургери се добавя пуешко или пилешко. Оказва се, че 4,3% от бургерите съдържат патогенно ДНК, което може да доведе до хранителни отравяния и редица сериозни заболявания, като туберкулоза, гастроентерит и други стомашни заболявания.
В списъка на проблемите и нередностите, в непосредствена близост до смесеното месо и наличието на ДНК от плъх, се нарежда откритието, че 12 от изследваните бургери съдържат над 100 калории повече, отколкото пише на етикета.
Бургерите съдържат ДНК от плъхове и хора, смесват коса и нокти в направата им
- 11.05.2016 | 15:48
- 28289