В Йерусалим възкресиха бира от времето на Исус Христос. Това стана възможно, след като учени по генетика от университета в Тел Авив открили сорт ечемик, който вирее по Светите земи от две хилядолетия.
Местен пивовар разбрал за откритието на учените и бързо се сдобил с няколко килограма от специалния ечемик. След проучване на древни техники за приготвяне на бира, резултатът е пиво със сладникав вкус, тънък слой пяна и 3 процента алкохолно съдържание. Уникалната бира била произведена в ограничено количество за майстора и неговите приятели - само 20 литра. Те с учудване открили, че древната бира има плодови нотки, които наподобява малини, без да са добавяли никакви плодове. Причината е специалният сорт ечемик.
Експериментът дава любопитно обяснение, защо виното е било предпочитаната напитка в ранните векове. Факт е, че след 20 литра от древната бира, пивоварят е запазил една бутилка и не възнамерява да вари нова партида. Просто тази бира не е пивка.