Празник на карамела

Gettyimages
share

Карамелът е бежово до тъмно-кафяво вещество, което се получава от топлинната обработка на захар при 170 градуса.

Той е основен сладкарски продукт, който се използва като добавка в пудинги и сладкиши, като пълнеж или като топинг. Думата идва от испанската Caramelo, заимствана от латинската Caramelus /захарна тръстика/, през 18 век. В сладкарската индустрия, днес честват празника на този продукт.

Ето някои основни факти за карамела, подбрани от Foodpanda:

1. Карамелът се използва за оцветяване на някои продукти и напитки като Кока-Кола.

2. В съвременните рецепти се използва глюкоза, заради по-лесното и карамелизиране.

3. Карамелените бонбони са едно от най-популярните лакомства в Америка и Канада.

4. Карамелът може да се използва за кола маска.

5. Любимото сладко изкушение на българите е Крем карамел.

6. Има теория, че карамелът е произведен за първи път от арабите

7. Карамелът е една от причините да се увеличат вноса и производството на захар в Европа

8. Топ готвачите използват карамела за декорация като правят различни форми

9. Внимавайте с карамела, когато е горещ. Може да ви остави белези.

10. През 2016 г. цвят карамел е един от най-актуалните в боите за коси.

Това, което препоръчват сладкарите е да опитате един от най-вкусните десерти, а именно чийз кейк с карамел, който се е наложил успешно в елитните ресторанти в Италия, Франция и Германия.

Водещи новини

Още новини